Hoe is het gesteld met de Spaanse huizenmarkt na de corona maatregels?
Voor de draconische maatregelingen van de regeringen tegen de bestrijding van de jaarlijks terugkerende griepgolf ging het relatief goed. De Spaanse economie groeide in 2019 met 2%, meer dan het EU-gemiddelde (+ 1,3%), en het VK (+ 1,4%), De Spaanse economie groeit al enkele jaren sneller dan die van zijn buren, waardoor de indruk wordt gewekt dat Spaanse activa een goede investering zijn. Dat was allemaal goed nieuws voor de Spaanse vastgoedmarkt.
De economische inperkingen door lockdowns en anderhalve meter beperkingen heeft Spanje harder getroffen dan de meesten vanwege zijn afhankelijkheid van toerisme, en heeft Spanje samen met het arme oude Italië van de top van de EU-groeiranglijst omlaag geduwd.
Het IMF voorspelde het goede nieuws dat het herstel van de groei in 2021 zal komen en dat Spanje naar verwachting beter zal presteren dan het EU-gemiddelde, met een groei van 6,3%. Maar daardoor zou de Spaanse economie nog steeds kleiner zijn dan vóór de corona crisis, met een veel hogere werkloosheid, veel huishoudens in financiële moeilijkheden en de openbare financiën aan flarden.
In een tijd als deze zou het land snel kunnen herstellen met een echt gezonde regering die gedurfde maatregelen neemt om de economie in beweging te krijgen, maar Spanje is diep verdeeld langs ideologische en regionale lijnen, en de Spaanse politiek lijkt een groot deel van het probleem en zeker geen onderdeel van de oplossing.
We hoeven dus alleen maar te hopen dat Spanje zijn drastische maatregelen zo snel mogelijk zal opheffen zodat de pijlers van de grootste Spaanse economie, het toerisme en de vastgoed markt weer kan draaien als vanouds. Ik verwacht dat alle segmenten van de huizenmarkt het zwaar zullen krijgen, maar zoals gebruikelijk in een crisis zal het topsegment en de nieuwbouw van moderne villa’s het minst lijden.